"Ya Allah, kurniakanlah ke atasku ketenangan, dan tetapkanlah pendirianku bersama-sama pendukung-pendukung kebenaran, dan tabahkanlah hatiku dengan mengingati Engkau, dan kurniakanlah akan daku keredhaan dengan perkara yang Engkau redhai"

Tuesday, December 29, 2009

Saat hati keras menjadi lunak

Terbacakan mengenai kisah Fudhail bin Iyadh.


Dahulunya, Fudhail bin Iyadh ni orang yang suka merompak sorang diri. Suatu malam, dia keluar untuk merompak dan menghalang rombongan pedagang. Lalu, di antara mereka berkata, "mari kita ke kampung ini, kerana dihadapan kita ada seorang manusia yang suka merompak. Dia bernama Fudhail."


Mendengar ucapan itu, gementarlah Fudhail ni.. Lalu Fudhail berkata,
"Wahai rombongan pedagang, akulah Fudhail. Berhati-hatilah apabila berbicara. Demi ALLAH, aku akan berusaha sekuat tenaga untuk tidak derhaka kepada ALLAH, untuk selama-lamanya." Kemudian dia pulang. Dan pada malam itu, Fudhail memberi mereka (rombongan pedagang) makan, dan dia berkata,
"Kamu semua aman dari kejahatan Fudhail."


Dan dia pun keluar untuk mencari makanan haiwan tunggangan rombongan pedagang tersebut. Dan ketika mana dia berjalan pulang, tiba-tiba dia terdengar bacaan al-Qur'an, oleh seseorang.


"Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingati Allah...."
(Surah al-hadid,57: 16)


Sebak dan getaran hati melemahkan seluruh tubuh. Seraya berkata ia, "Demi Allah, inilah saat dan ketikanya hatiku tunduk patuh untuk mengingati-Mu." Bercucuran air matanya, kuat tangisannya, memohon ampunan dari ALLAH. Hati yang dahulunya keras kini menjadi lunak. Jiwa yang dahulunya memberontak keras kini patuh. Inilah kisah awal mulanya Fudhail kembali kepada ALLAH, menyerahkan sepenuhnya kepada ALLAH.


0 komen:

Template Design | monera87