"Ya Allah, kurniakanlah ke atasku ketenangan, dan tetapkanlah pendirianku bersama-sama pendukung-pendukung kebenaran, dan tabahkanlah hatiku dengan mengingati Engkau, dan kurniakanlah akan daku keredhaan dengan perkara yang Engkau redhai"

Sunday, April 11, 2010

hanyalah pinjamanALHAMDULILLAH, terima kasih ALLAH...


“selamat hari lahir!!!...”

“salam..selamat menyambut hari lahir...semoga panjang umur dan hidupmu sentiasa diberkati dan diredhai olehnya....,”

“selamat hari lahir..smoga akak lg tabah n kuat harungi cabaran hidup n istiqomah lam pjuangan..=)) tq kak coz ade utk sy..”

“salam..kak muniey..selamat hri lahir..moga sntiasa dlam redha dan kasih sygNYA..
moga istiqamah dlm pjuangan..(^_^) syukran kak muniey.. ♥ ♥”

“salam..selamat hari lahir kak monera..semoga dimurhkan rezeki dan istimamah dalam memperjuangkan islam...”

“selamat hari lahir akak..semoga dirimu terus mekar mewangi di taman2 Islam..amin..”

“salam.slmt ari lahir.moga pnjg umur n dimurahkn rzki.diberkati Allah dunia n akhirat..”

“to my lovely sis... selamat ulang thun kelahiran yg ke...?? semoga pnjng umur n murah rzeki...serta d berkati ALLAH...insyaALLAH...amin...” (ayuk..? tang mana yg lovely-nye? Bkn ke garang?)

“selamat hari lahir onee-chann.. smga dlm peliharaan Nya..ana syg k.munirah..” (uhibbuki fillah aidhan, Anna)

 Ada seorang adik tu cakap, “Kak, spesel besdei akak hari ni.. ada 2 perkara besar.. “
(Urm.. Alhamdulillah.. Tapi yang lagi special bagi akak, sebab pagi ni kita sama-sama buat solat sunat tasbih.. MASHA’ALLAH, SUBHANALLAH.. sempatkan aku, ya ALLAH..
Jangan lupa neh, temu janji di rumah ALLAH..)


Maaf kepada ucapan2 yang tak dapat saya sertakan disini.. Sebab yang lain tu, kena taip.. Malas pulak nak menaip.
Pelbagai spesies ucapan yang diterima tatkala menjelang 11 April.

Shukran ala kullishai’... Terima kasih atas segalanya. Saya menghargai kalian dan ucapan kalian. Doa-doa kalian, sama2 kita doakan untuk kita semua bersama (^_^)..
Okei, ucapan sahabat-sahabat pun sudah.. Ni saya pula nak bertutur.. Bebelan lagi kut?


Pertama, ALHAMDULILLAH...

Terima kasih atas ucapan.. sememangnya saya sendiri pun tak ingat, barangkali kerana malam tadi kita pula membincangkan sesuatu yang bermakna untuk jalan da’wah kita.. dan barangkali kerana pada saya dan keluarga di rumah juga, tiada suatu pun ucapan atau raikan majlis sambutan hari lahir... apatah lagi kalau nak mengingat nombor-nombor, terasa amat sukar.. kelemahan yang sengaja di beritahu..  
Maaf kan saya, saya tidak seperti kalian. Kalian yang setia mengucap dan memberi ucapan, tetapi saya pula sebaliknya... Lambat, terkadang terlupa, terkadang.... macam-macam kadang..

 
Kedua, menerima pemberian dengan penuh erti

Tersenyum saya membaca mesej-mesej ucapan yang diterima. Aiwah. Ni kan sememangnya sifat manusia yang suka menerima. Oh, erti hidup pada memberi. Tapi, menerima pemberian kalian juga sangat bererti dan bermakna. Saya punyai sahabat-sahabat dan saudara-saudara yang mendoakan saya, bukan ketika hari ulang tahun kelahiran saja, tetapi setiap waktu mereka mendoakan saya. ALHAMDULILLAH..

Melangkah tahun ke-23, kira-kira matematik saya sangat lemah, sudah 22 tahun saya menerima pinjaman Allah di dunia ini. Segala pinjaman. Ruhiyah, jasadiyah.. Pinjaman keluarga, sahabat.. segala macam nikmat.. terutama ISLAM dan IMAN.. dan nikmat bergerak dalam landasan ISLAMI. Saya menerima pinjaman ini dengan penuh ketundukan.

Cakap pasal pinjaman, teringat PTPTN...huhuu..
Bayangkan anda membuat pinjaman dengan pihak bank. Makin lama nak bayar, makinlah banyak bunga-bungaan...

Tapi kan, kalau pinjaman ALLAH bagi ni, bila kita guna dengan baik, kita dapat untung lebih, kan? ALLAH tak ambik 1 sen pun untuk bayar pinjaman yang DIA bagi. Tapi, selaku hamba-Nya yang bersyukur (‘abdan shakuura).. Sama-sama kita tingkatkan ‘amal moga-moga kita jadi hamba sebenar2 hamba.

“Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (menafkahkan hartanya di jalan Allah), maka Allah akan meperlipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipat ganda yang banyak. Dan Allah menyempitkan dan melapangkan (rezki) dan kepada-Nya-lah kamu dikembalikan.” (al-baqarah: 245)

Haa... ALLAH bagi pinjaman kat kita. Lepas tu ALLAH buka tawaran kepada sapa2 yang nak melabur.. Pahtu, DIA jugak yang beri UNTUNG pada pelaburan dan pinjaman kita.. ALLAH Maha Kaya.. Masha’Allah... Apa lagi yang kita nak?


Ketiga, erti hidup pada memberi...

Masha’Allah...sedangkan Sultan Muhammad Al-Fateh menawan Constatinopole pada usia 21 tahun. Al-Fateh, beliaulah rijal yang ditunggu-tunggu oleh semua muttaqin, bagi merealisasikan sabda Rasulullah saw 800 tahun sebelum penawanan Kota Konstatinopel. Apa sabda Rasul?
“..Konstatinopel akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”
(HR Imam Ahmad)

Sedangkan Al-Fateh berusia 21 tahun tika itu menyumbangkan sesuatu yang cukup besar untuk Islam, merealisasikan sabda Nabi, memenuhi harapan ummah... saya  kini, menjengah 23 tahun. dua tahun bezanya dan lebih berumur dari Al-Fateh ketika itu. Begitu pun, betapa jauh dan matang pemikiran dan kepimpinan beliau..
Bukan beliau saja, ramai lagi golongan muda yang menginfaqkan diri dalam perjuangan ISLAM..
Tapi, entah apa sumbangan saya untuk ISLAM. Untuk jalan da’wah ini. Astaghfirullah...Jangankan memberi sumbangan yang besar, nak jaga pinjaman ALLAH pun cuai!!
Betapa tidak matangnya diri dalam mematangkan diri untuk menyerahkan diri kepada perjuangan ISLAM.Alwajibat aktharu minal auqaat!
Tanggungjawab lebih banyak dari masa yang ada..!
Makin meningkat umur, makin bertambah tanggungjawab. Setuju?

Kepada semua, terima kasih sekali lagi.
Semoga selamat dunia akhirat. Ameen.

Ya ALLAH himpunkan kami dalam majlis yg baik di dunia.. temukan pula kami dalam himpunan yang baik di mahsyar kelak 
.......

p/s>> Jom2.. temujanji...

Durratul.Imtinan
3.22 

1 komen:

saudaramu said...

Bismillah..
Dengan nama Allah,
saya melakarkan bait kata buat saudari,

kemilau durrah, biasnya pada mar'ah, sinarnya terlakar pada thaiyibat, anggun gemerlapannya pada muhsanat, selamat hari lahir hai fathoyat, moga silau dan kemilaumu dalam perjuangan Islami tidak pudar.

selamat hari lahir

-saudaramu-

Template Design | monera87